Geïnspireerd door Goethe - Archief

zondag 15 november - 00:00 uur tot 00:00 uur

Geïnspireerd door Goethe;
zijn schrijven, zijn reizen, zijn roem 

Twee musici en één acteur

In dit programma vertelt acteur Joop Keesmaat over het leven van Goethe en introduceert daarmee een reeks liederen die door verschillende componisten op gedichten van Goethe zijn gecomponeerd.

Mezzo-sopraan Anneloes Volmer en  pianiste Nynke Eekhof vertolken deze liederen van ondermeer Ludwig van Beethoven, Clara Schumann, Fanny Hensel en Franz Schubert zoals “Nur wer die Sehnsucht kennt”, “Das Veilchen” en “Suleika”.

Goethe (1749-1832) leidde een bewogen leven. In talloze dingen was hij geïnteresseerd en hij beschikte over grote talenten. Hij reisde veel en had een turbulent liefdesleven, waarin hij vele damesharten brak….. Een van zijn grootste hartstochten was de natuur, waarover hij wetenschappelijk publiceerde.

Als schrijver had Goethe groot succes met de roman “Die Leiden des jungen Werther”, de geschiedenis van een tragische liefde en met zijn toneelstuk “Faust”. Vanaf zijn kinderjaren tot in de laatste maanden van zijn leven schreef Goethe gedichten. Tal van componisten hebben zich laten inspireren door zijn gedichten en deze als teksten voor hun liederen gebruikt.

Joop Keesmaat ontving de Louis d’or, de belangrijkste Nederlandse toneelprijs, voor zijn rol in Hersenscheimmen bij het Ro-theater.

Nynke Eekhof geeft regelmatig recitals en treed op met ensembles van het Noord Nedserlands Orkest. Vanuit har belangstelling voor de combinatie van poëzie en muziek stelde zij diverse programma’s samen, o.a. met Jaen Pierre Rawie.

Anneloes Volmer behaalde in het Prinses Christina Concours de tweede prijs en geeft naast haar optredens les aan het Gronings Conservatorium . Daarnaast studeerde zij ook af in Duitse Taal en Cultuur.

zondag 15 november - 00:00 uur tot 00:00 uur

Reserveren:
info@schoolvanfrieswijk.nl
of
0570-530115

Nynke Eekhof
Nynke Eekhof
Joop Keesmaat
Joop Keesmaat