Kysia Hekster & Alex Akela - Archief

zaterdag 22 september - 00:00 uur tot 00:00 uur

Kysia Hekster (NOS correspondente) & Alex Akela (Singer-Songwriter)

Het eerste weekeinde van de School van Frieswijk staat in het teken van Rusland. Op zaterdagavond 22 september zal NOS correspondente Kysia Hekster met een lezing van start gaan. Zij zal vertellen over haar ervaringen als correspondente in Moskou en de huidige ontwikkelingen in het land. Deze lezing zal omlijst worden met een optreden van Alex Akela.

De in Rusland geboren singer-songwriter Alex Akela kwam in 1996 naar Venlo, omdat zijn moeder hertrouwde met een Nederlandse man. Zijn komst naar het westen gaf hem de kans om zich muzikaal te ontwikkelen. Akela is van oorsprong namelijk een klassiek geschoold violist aan het conservatorium, met piano als tweede instrument. In 2001 besloot hij echter om een andere richting te kiezen. Geen bladmuziek meer, maar improvisatie. Geen deftige concertzalen, maar rokerige kroegen. Zodoende kwam hij terecht in de wereld van blues, jazz, funk en folk.

Als onderdeel van diverse formaties leerde hij deze wereld kennen, en speelde op diverse podia in binnen- als buitenland. Akela is nog steeds een graag geziene sessiemuzikant voor verschillende artiesten. Zo heeft hij onder meer samengewerkt met Bertolf, JW Roy en Candy Dulfer. Het reizen is in zijn debuutalbum Serendipity een rode draad. ‘Maar je hoeft het niet per se letterlijk te nemen. De reis is een geweldige metafoor voor het leven in het algemeen’, aldus Akela. Aan dit debuutalbum werkten diverse gastmuzikanten mee, zoals Phaedra Kwant (Veldhuis & Kemper), Mike Roelofs (Iain Matthews) en Gino Bombrini (Pete Philly). Allesbehalve saaie reisgenoten!

Inmiddels heeft Akela zich ontwikkeld tot multi-instrumentalist en speelt naast viool en piano ook gitaar, toetsen, accordeon, bas, mandoline, dobro, banjo, lichte percussie en mondharmonica. Nog altijd is Alex Akela veel onderweg en neemt zijn liedjes altijd met zich mee.

Niels Steeghs
NOS/Stefan Heijdendael

zaterdag 22 september - 00:00 uur tot 00:00 uur

Reserveren:
info@schoolvanfrieswijk.nl
of
0570-530115

Kysia Hekster
Kysia Hekster
Alex Akela
Alex Akela