Mary had a Little Band – Roos Galjaard - Archief

zaterdag 14 mei - 00:00 uur tot 00:00 uur

Mary had a Little Band is in 2007 opgericht toen singer-songwriter Marianne Oldenburg besloten had na jaren van solo-optredens als zangeres/pianiste samen te gaan werken met gelijkgestemde instrumentalisten.  De band bestaat naast Marianne Oldenburg uit drummer Otto de Jong, gitarist Tobias Kerkhoven en bassist Laurens Knoop. Experimenten worden niet geschuwd en Marianne’s composities groeien met hen naar een markant, eigen geluid, van gekruide romantiek tot ijselijk emotioneel.

De sound slaat aan bij het publiek, waardoor het viertal in 2008 wordt gevraagd het voorprogramma van Grote Prijs van Nederland-winnaar Silence is Sexy en van singer/songwriter Blaudzun te verzorgen. In de jaarlijkse talentenjacht “De Oogst van Overijssel” wordt de tweede prijs in de categrorie pop/rock binnengesleept, bovendien wordt Otto er tot beste drummer uitgeroepen. Als hekkensluiter van dit succesvolle jaar scoort de band de weekfinale bij NCRV’s “kleinkunstprogramma “Volgspot Open Podium” met het nummer “Cerulean Sky”.

In 2009 zet de stijgende lijn voort. Als wereldperformer Krista Detor (USA) op haar europese tour ook Nederland aandoet, staat Mary Had a Little Band op het podium voor de supporting act. Het hoogtepunt van dat jaar is echter het bereiken van de finale van De Grote Prijs van Nederland, met als gevolg een groots optreden in Paradiso.

Met het voornemen om mensen te raken trakteert Mary Had a Little Band haar publiek steeds op een onverwachte reis vol contrasten. Ieder nummer heeft een unieke identiteit waardoor uiteenlopende hoeken van de menselijke gevoelswereld worden aangedaan. Kom deze reis ervaren in de School van Frieswijk!

Op 3 juli 2010 is de nieuwe CD van zangeres en gitariste Roos Galjaard, getiteld I am Water, in eigen beheer uitgebracht. De CD bevat 10 prachtige, sfeervolle eigen nummers, uit de periode 2002-2009.  De CD I am Water is, meer nog dan haar twee vorige albums, een luister CD geworden.

Naast de composities vindt Roos de teksten belangrijk en laat ze zich inspireren door (reis-) ervaringen in Afrika, door mensen uit haar omgeving of gedachten over het leven. Zo schreef ze Unknown Falls na een reis naar de Victoria Falls, waarbij juist de veel minder bekende Zambiaanse zijde, daar waar het water vandaan komt voordat het naar beneden stort, een bijzondere ervaring was. Dichter bij huis is Marleen geschreven. Dit liedje gaat over de uitbaatster van Café Marleen in Groningen en haar support aan de Groningse muziek. Stormy Waters schreef Roos in 2009 en verhaalt over mindere tijden in de liefde en over de noodzaak om te kunnen vergeten en vergeven om verder te gaan. De titelsong I am Water, schreef Roos samen met Phil Mills en relativeert het bestaan.

Tegelijkertijd vindt Roos het veel minder belangrijk of de luisteraar de betekenis van nummers heel precies meekrijgt. “Ik hou ervan dat mijn publiek een eigen invulling kan geven, in gedachten verzonken raakt, meegenomen wordt door het liedje. Ik vind het mooi als ik met mijn muziek mensen kan raken, door pure muziek te maken en dicht bij me zelf te blijven”.

De niet-alledaagse composities, meerstemmige zang en afwisseling in instrumentatie en sfeer van de nummers zorgen voor een afwisselende plaat die enkele positieve recensies ontving in o.a. de FRET en Platomania.

“Een Iers folkgevoel. Dat ontstaat vanzelf als je de plaat I Am Water van Roos Galjaard opzet. Toch komt deze dame ‘gewoon’ uit Groningen. De bundeling van liedjes die de artieste de afgelopen jaren schreef, roept een zeer intiem sfeertje op. Haar stem is een voornaam wapen, de akoestische instrumenten ondersteunen dat wapen op subtiele wijze. Met recht een pure verzameling van enkele blinkende muzikale prachtpareltjes” (Platomania Oktober 2010)

“Interessante soloplaat….soms erg prachtige songs die vooral opvallen door fraaie arrangementen en het gebruik van niet-alledaagse instrumenten” (FRET november 2010)

Nu treedt Roos op in het land om haar CD live ten gehore te brengen en hierbij doet ze ook de School van Frieswijk aan. Tijdens haar optredens speelt Roos ook nummers van haar band Gather Roses (www.gatherroses.nl) en wordt ze begeleid door Sebastiaan Wiering op cello (o.a. VENcE).

zaterdag 14 mei - 00:00 uur tot 00:00 uur

Reserveren:
info@schoolvanfrieswijk.nl
of
0570-530115

Mary had a Little Band
Mary had a Little Band
Roos Galjaard
Roos Galjaard