Nederlands-Indië - Archief

zondag 7 april - 00:00 uur tot 00:00 uur

Op deze zondagmiddag aandacht voor Nederlands-Indië. Een concert met klassieke muziek uit Nederlands-Indië door Roy Mononoetoe en Joep Walter. Aansluitend, beelden uit Nederlands-Indië met de vertoning van de documentaire Moeder Dao (1995). Uiteraard mogen de Indische hapjes ook niet ontbreken! Deze zullen verzorgd worden door Jet Kellner en zijn tegen een geringe vergoeding beschikbaar.

Muziek* – Roy Mononoetoe en Joep Walter

Gamelan is de benaming voor zowel de muziekstijl, de muziekinstrumenten als de bespelersgroep ervan in Indonesië. Alles in een Indonesische gamelan wijkt af van de Europese muziek. De instrumenten zelf maar ook de stemming. De verschillen manifesteren zich doorgaans ook per eiland. De stemming van een gamelan is pentatonisch, dat wil zeggen in een toonladder die uit slechts vijf tonen bestaat. Hoewel de Hollanders al eeuwen in Indië waren, hadden zij nooit zelf enige belangstelling voor deze Indonesische wijze van muziek maken. Europa maakte pas echt kennis met de gamelan in de wereldtentoonstellingen, die in de late 19e eeuw in zwang kwamen. Nederland schermde daar enorm met zijn rijke koloniale bezit. Componisten als Debussy, Ravel en Poulenc werden er zo door gegrepen dat zij het toonsysteem zijn gaan toepassen in eigen composities. Ook Benjamin Britten en de Canadees Colin McPhee kwamen zozeer in de ban, van met name de Balinese gamelan, dat zij zelfs werken voor 4-handig piano hebben geschreven en uitgevoerd, volgens de regels der gamelan.

In Nederland zelf is het nooit echt wat geworden. Alleen Bernard van den Sigtenhorst Meijer heeft in zijn jonge jaren zeer beeldende liederen en karakterstukjes geschreven geïnspireerd op de Oosterse sfeer. In Nederlands-Indië kwam er echter een aantal componisten op die, met de Westerse klassieke muziek als basis en de klassieke Javaanse gamelan als inspiratiebron, een unieke synthese tot stand wisten te brengen tussen beide genres. Belangrijke namen onder hen zijn Paul Seelig en Constant van de Wall. Om deze muziek eens aan de vergetelheid te ontrukken hoort u op deze middag een afwisselend en verrassend programma van enkele van deze onbekende grootheden. Het is muziek die hoort bij het tempoe doeloe van 1900-1940. De muziek is dus vrijwel onbekend. En totaal anders van karakter dan de “volkse” krontjong, die nog steeds in Indonesië zelf en bij de Indische bevolkingsgroep in Nederland populair is.

De muziek wordt uitgevoerd door de tenor Roy Mononoetoe, aan de piano begeleid door Joep Walter. De teksten zijn vaak in het Maleis of Soendanees. Meer toelichting zal gegeven worden tijdens het optreden. Tevens zullen zij u het een en ander vertellen over het Indische muziekleven in het algemeen in de laatste eeuw van Indië.

Beelden – Moeder Dao

Documentaire van Vincent Monnikendam over het leven in voormalig Nederlands-Indië, samengesteld uit documentairefilms gemaakt in de periode 1912-1932. De beelden zijn voorzien van citaten uit oud-Javaanse en moderne Indonesische gedichten, alsmede teksten en gezang van Niassers, Toradja’s en Sundanezen.

Hapjes – Jet Kellner

De Indische hapjes zullen verzorgd worden door Jet Kellner en zijn tegen een geringe vergoeding te verkrijgen. Jet Kellner is eigenaresse vanVia Vacare. Een bijzonder vakantieresort op het eiland Gili Gede voor de zuidwestkust van Lombok in Indonesië.

zondag 7 april - 00:00 uur tot 00:00 uur

Reserveren:
info@schoolvanfrieswijk.nl
of
0570-530115

Joep Walter en Roy Mononoetoe
Joep Walter en Roy Mononoetoe
Beelden - Moeder Dao
Beelden - Moeder Dao