Tweede Wereldoorlog – Theater en muziek - Archief

vrijdag 3 mei - 00:00 uur tot 00:00 uur

Deze vrijdagavond staat in het teken van de herdenking aan de Tweede Wereldoorlog. Twee eenakters die gaan over verraad en solidariteit ten aanzien van de joden in de Tweede Wereldoorlog. De stukken zijn geregisseerd door Allard Van Lenthe en worden gespeeld door Inie Moltzer.

Tevens zal er een aanvullend muziekprogramma zijn met Hanneke Evink met Brecht- en Theodorakis-liederen. Zij brengt: Het paard klaagt aan(Brecht), Balade van de jodenhoer Mary Sanders (Brecht), De klokken van de hel (Theodorakis) en Als je terug zult komen… (Theodorakis)

De Joodse vrouw van Bertolt Brecht

Bertolt Brecht (1898 – 1956) was een Duits dichter, (toneel)schrijver en literatuurcriticus. Hij wordt gezien als de grondlegger van het episch theater oftewel verhalend theater. Brecht had de overtuiging dat theater naast entertainment ook een instrument was voor politiek en maatschappelijk activisme.

De Joodse vrouw Is een eenakter uit de serie Angst en Ellende van het derde Rijk. Brecht schreef Angst en ellende in het Derde Rijk in de jaren 30 als waarschuwing tegen het fascisme, tegen een politiestaat, waarin mensen moesten leren hun mond te houden, elkaar te verraden en voor het minste of geringste werden opgepakt.

In De Joodse Vrouw verlaat een joodse artsenvrouw uit Frankfurt haar man, huis en haard. Ze neemt telefonisch afscheid van vrienden en neemt zich voor haar man te zeggen waar het op staat (dat hij een angsthaas en hielenlikker is). Maar in het uur van de waarheid spaart ze hem.

Rosenstrasse van Armando

Armando (1929 – ) is een Nederlandse kunstschilder, beeldhouwer, dichter, schrijver, violist, acteur, journalist, film-, televisie- en theatermaker. Hij ziet zijn werk als Gesamtkunstwerk, waarvoor zijn ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van Kamp Amersfoort de basis vormen.

Rosenstrasse is het verhaal van een Berlijnse vrouw,die alles deed om haar joodse man uit handen van de fascisten te houden. Zij deed mee aan een Dwaze Vrouwen Aktie gericht op de vrijlating van hun joodse mannen uit de gevangenis Rosenstrasse. De actie Rosenstrasse staat ook centraal in een gelijknamige film van Rosa von Prondheim.

vrijdag 3 mei - 00:00 uur tot 00:00 uur

Reserveren:
info@schoolvanfrieswijk.nl
of
0570-530115