afdeling Deventer van de Alliance Française des Pays-Bas - Archief

Ter gelegenheid van haar 105-jarig bestaan organiseert afdeling Deventer van de Alliance Française des Pays-Bas.

Ter gelegenheid van haar 105-jarig bestaan organiseert afdeling Deventer van de Alliance Française des Pays-Bas een  fotowedstrijd voor alle inwoners van Deventer en omgeving.

Het thema van de wedstrijd is:

DOUCE FRANCE

De 25 beste inzendingen zullen, in het kader van een Frans programma, van half november tot half december 2010 tentoongesteld worden in de School van Frieswijk.

Juryrapport Fotowedstrijd Alliance Française

De jury, bestaande uit Ingmar Birza (Birza Design), Mieke Conijn (Kunstenlab) en Wim Odé (School van Frieswijk) heeft de ingezonden foto’s beoordeeld op

het thema van de wedstrijd, Douce France, en daarnaast op artistieke normen zoals: compositie, creativiteit en zeggingskracht.

Er waren drie prijzen toe te kennen. Daarvoor koos de jury als volgt:

Op de derde plaats eindigde een foto  met een sterke compositie, die de suggestie geeft van snelheid en één van de sterkste iconen van Frankrijk niet zozeer centraal stelt, als wel onderdeel doet zijn van een duidelijk herkenbaar samengaan van rust en dynamiek van het urbane leven in de hoofdstad.

De Eifeltoren vanuit de Métro van Esther van Zweden.

De tweede prijs gaat naar een foto die welhaast het andere uiterste van Frankrijk als onderwerp heeft. De landerige sfeer van een dorpje in de Cévennes komt op deze foto niet rechtstreeks in beeld, maar wordt als het ware weerspiegelt in een uiterst simpel beeld, dat in eerste instantie weinig informatie geeft. De compositie, met name de kadrering, dwingt de kijker echter tot een tweede blik, waarmee ruimte wordt geschapen voor de eigen verbeeldingskracht.

Ecole Classe Unique van Léontine Bredewold

(Het is een leuke bijkomstigheid dat de foto nu hangt in een kleine voormalige plattelandsschool in Salland.)

De eerste prijs kent de jury toe aan de foto met –naar haar oordeel- de grootste zeggingskracht. Het onderwerp spat als het ware van de foto af.

De foto is niet alleen technisch en compositorisch mooi uitgevoerd, ze geeft ook de vreugde, de menselijkheid en de creativiteit van het leven in Frankrijk op een bijzondere wijze weer.

We zien als het ware een verstilde beweging, waarin alle elementen in de compositie elkaar versterken. De sfeervolle entourage wordt als het ware door het beeld opgeroepen. De foto neemt je mee naar Frankrijk, niet zozeer naar een speciale en herkenbare plaats, maar naar de sfeer van La Douce France. Het chanson kan als het ware zo meteen gezongen gaan worden.

De titel van de foto geeft  ook nog eens een vette Franse knipoog.

De eerste prijs gaat naar:
Les musiciens van Vera Timmner.

zondag 14 november 2010 - zaterdag 15 juni 1970

Les musiciens
Les musiciens