Doky Smolders en Els Enke - Archief

Dubbelexpositie

Doky Smolders uit Bathmen schildert. Zij begon rond haar veertigste les te nemen bij Johan Meyerink, kunstschilder in Deventer. “Hij bracht mij onder andere het grote belang van waarnemen bij. Laag over laag schilderen leerde ik vooral tijdens de driejarige opleiding Oude Schildertechniek. Hiermee kan de ondertoon boven komen; het geeft diepte.”
“Het liefst schilder ik vrij, van binnenuit, met olieverf. Met klassieke muziek erbij ontstaat een sfeer. Ik schilder veel luchten. Soms geef ik een mij dierbaar mens weer in mijn landschap. Lucht is voor mij ruimte, vrijheid. Geen wolk is gebonden aan structuur. Daarbij ervaar ik de nietigheid van de mens.”

Els Enke uit Heeten maakt schilderijen in combinatie met foto’s. Ze schildert met zowel olie- als acrylverf, met penseel en palet. Ze bewerkt haar doeken daarnaast met zand, papier, inkt, lood en houtskool.
“De laatste jaren combineer ik mijn schilderijen met foto’s die met transparante epoxyhars worden overgoten. Dat resulteert in fantasie prikkelende combinaties. Er ontstaan dubbeldoeken waarin het abstracte, vaak bijna witte schilderij een logische aanvulling vormt op het fotopaneel. De wazig gemaakte foto suggereert de emotie van een universeel moment, dat grotendeels onzichtbaar blijft: verstilling. Door die samen te brengen met dikke verflagen ontstaat een spannend doek.”
Els studeerde op de Stadsacademie in Maastricht en heeft jarenlang les gehad van de Zwolse kunstenaar Erwin van de Worp.

Gratis te bezoeken op zaterdag 13-17 uur en op afspraak: 0570-530115 of info@schoolvanfrieswijk.nl

zaterdag 13 januari - vrijdag 30 maart 2018

Doky Smolders
Doky Smolders
Els Enke
Els Enke