Papua en Shanghai - Archief

We hebben twee exposities – uiteenlopend maar beide over Azië

Aansluitend bij het concert Voices of Papua:
– foto’s van Papua gemaakt door Cecilia Odé
– decor-schilderijen van Demmy Kourni
– originele werktuigen en rituele objecten zoals een zgn. bish-paal.

Bish-palen, lange figuratief uitgehakte boomstammen, zijn gedenktekens voor de doden en zijn genoemd naar het ritueel waarvan zij het middelpunt zijn: de Bish. Dit ritueel uit de Asmat-cultuur geeft de cyclus van leven en dood weer en was in vroeger tijden verbonden met wraakacties tussen stammen en koppensnellerij.

De palen, die wel 6 meter hoog kunnen zijn, tonen enkele voorouderfiguren van de stam. De vrouw is onderaan weergegeven omdat zij verbonden is met de aarde die voedsel voortbrengt. De mannelijke figuur wordt geassocieerd met de bovenwereld en is vaak afgebeeld met een schedel of met een nautilus-schelp die boven de penis wordt vastgehouden.
De paal bevat ook een kleine prauw, een kano, die de gestorvenen naar het dodenrijk moet voeren opdat zij de levenden in het dorp niet langer lastigvallen.

Daarnaast
Shanghai – Straatfotografie door Frans Rentink

Frans Rentink heeft fotoreportages gemaakt in steden als Parijs, Berlijn, Madrid, Venetië, en bezocht ook regelmatig China, India en Thailand.
In de tentoonstelling ‘Shanghai’ toont Rentink een keuze uit recente straatfotografie, gemaakt in april van dit jaar. Hier is voornamelijk de moderne modieuze Chinees te zien.

Te bezichtigen op 2, 9 en 16 december 13-17 uur, en op afspraak

zondag 26 november 2017 - zaterdag 13 januari 2018

foto Cecilia Odé
foto Cecilia Odé
Bishpaal
Bishpaal
foto Frans Rentink
foto Frans Rentink