Peter van der Mede - Archief

Verstillende, poëtische schilderwerken

Peter Van der Mede (Rotterdam, 1956) woont en werkt in Deventer. Maakt werk met een poëtische inslag en subtiel kleurgebruik. Schilderen is geen emotionele neerslag van zijn stemmingen of een weloverwogen constructie, maar voltrekt zich intuïtief, met de grootst mogelijke aandacht. Het schilderen zelf wijst hem de weg. Zijn schildertechniek bestaat uit wikken en wegen, laag op laag, soms krassen en vaak weghalen, of een objet trouvé toevoegen – net zolang tot het beeld goed is.

Recensent Wim van der Beek in de Stentor over een eerdere tentoonstelling:

“Een ladder die schijnbaar onbeholpen in de verflaag is gekerfd. Een wankele stellage van rafelige lijnen in een onbestemde ruimte. Een bolvorm die het midden houdt tussen luchtballonnen en kerstbal. Groeivormen in een ondefinieerbare omgeving. Grijze beeldvlakken die zowel een interieur als een buitenruimte kunnen aanduiden. Een krakkemikkige stoel die lijkt te zweven in het beeldvlak”.

“In het werk van Peter van der Mede wordt veel in het midden gelaten en weinig uitgesproken. Behalve de sfeer. Die is onverminderd poëtisch en geheimzinnig …

Die kwetsbaarheid is overigens een onvervreemdbaar onderdeel van de beeldtaal die Van der Mede tot de zijne gemaakt heeft. Niet alleen de bouwsels zijn fragiel, ook de tere kleurnuances getuigen van hang naar subtiele stembuigingen”.

Werken van Van der Mede werden aangekocht door particuliere verzamelaars en de Rabo Kunstcollecties. De expositie in de School van Frieswijk bestaat geheel uit werk dat te koop is.

zondag 13 januari - zondag 12 mei 2019

Peter van der Mede
Peter van der Mede
Naamloos
Naamloos